Wednesday, May 22, 2024
14.8 C
Skopje

Секој верник денес треба да испочитува еден важен обичај – жени, не го правете ова!

-Реклама-

Пренос на моштите на Свети Јован Златоуст

Реклама

Златна труба на Православието. Споменот на овој светилник на Црквата се празнува на 13 ноември и на 30 јануари. А на овој датум се празнува преносот на неговите чесни мошти од ерменското село Комане, каде што умре како прогонет, во Цариград, каде што порано како патријарх управуваше со Црквата. Кога се навршија триесет години од неговата смрт, патријархот Прокло одржа еден говор во спомен на својот духовен отец и учител и со тој говор толку ја разгоре љубовта на народот и на царот Теодосиј Помладиот кон големиот Светител, што сите посакаа Златоустовите мошти да се пренесат во Цариград. Се раскажува дека ковчегот со моштите никако не можеле да го помрднат од местото с ? додека царот не му напиша писмо на Златоуст молејќи го за прошка (бидејќи мајката на Теодосиј, Евдоксија, беше виновна за прогонството на Свети Јован) и повикувајќи го да дојде во Цариград, неговата некогашна резиденција. Кога ова покајно писмо го положиле на ковчегот, тој ковчег станал сосем лесен. При преносот мнозина болни кои се допреа до ковчегот со моштите на Св. Јован оздравеа. Кога моштите стасаа до престолнината, тогаш царот повторно молеше над моштите на Светителот прошка во име на својата мајка, и тоа како самата таа да говори: „Додека живеев во минливиот живот направив зло, а сега, кога ти живееш во бесмртноста, биди ? полезен на мојата душа. Мојата слава помина и не ми помогна ни малку; ти, оче, помогни ми во твојата слава, пред да бидам осудена на Судот Христов!“ Кога Светителот го внесоа во црквата на Светите апостоли и го поставија на патријаршискиот престол, тогаш маса народ од неговите усни слушна: „Мир на сите!“ Преносот на моштите на Свети Јован Златоуст беше извршен 438 година.

-Реклама-

Тропар
Крин благомирисен, благоухание ни подари, на твоите чесни мошти, о Јоване Златоусти, туку благодатта Божја во тебе нетрулежност во вечноста покажа, трубо Божја која поука за спасение донесува. Миомиру кој Господа со човека го помирува, од нашите усти денес славопеење прими, за пат кон животот вечен преку простување на нашите гревови.

-Реклама-

Во некои делови и денес се верува дека на празникот Свети Јован Златоуст жените не смеат да земаат волна, конец или игли, бидејќи овој светител не сака тие да работат на неговиот празник, туку опуштете се и посветете се на духовен развој, а не на материјално збогатување.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Секој верник денес треба да испочитува еден важен обичај – жени, не го правете ова!

-Реклама-

Пренос на моштите на Свети Јован Златоуст

Реклама

Златна труба на Православието. Споменот на овој светилник на Црквата се празнува на 13 ноември и на 30 јануари. А на овој датум се празнува преносот на неговите чесни мошти од ерменското село Комане, каде што умре како прогонет, во Цариград, каде што порано како патријарх управуваше со Црквата. Кога се навршија триесет години од неговата смрт, патријархот Прокло одржа еден говор во спомен на својот духовен отец и учител и со тој говор толку ја разгоре љубовта на народот и на царот Теодосиј Помладиот кон големиот Светител, што сите посакаа Златоустовите мошти да се пренесат во Цариград. Се раскажува дека ковчегот со моштите никако не можеле да го помрднат од местото с ? додека царот не му напиша писмо на Златоуст молејќи го за прошка (бидејќи мајката на Теодосиј, Евдоксија, беше виновна за прогонството на Свети Јован) и повикувајќи го да дојде во Цариград, неговата некогашна резиденција. Кога ова покајно писмо го положиле на ковчегот, тој ковчег станал сосем лесен. При преносот мнозина болни кои се допреа до ковчегот со моштите на Св. Јован оздравеа. Кога моштите стасаа до престолнината, тогаш царот повторно молеше над моштите на Светителот прошка во име на својата мајка, и тоа како самата таа да говори: „Додека живеев во минливиот живот направив зло, а сега, кога ти живееш во бесмртноста, биди ? полезен на мојата душа. Мојата слава помина и не ми помогна ни малку; ти, оче, помогни ми во твојата слава, пред да бидам осудена на Судот Христов!“ Кога Светителот го внесоа во црквата на Светите апостоли и го поставија на патријаршискиот престол, тогаш маса народ од неговите усни слушна: „Мир на сите!“ Преносот на моштите на Свети Јован Златоуст беше извршен 438 година.

Тропар
Крин благомирисен, благоухание ни подари, на твоите чесни мошти, о Јоване Златоусти, туку благодатта Божја во тебе нетрулежност во вечноста покажа, трубо Божја која поука за спасение донесува. Миомиру кој Господа со човека го помирува, од нашите усти денес славопеење прими, за пат кон животот вечен преку простување на нашите гревови.

Во некои делови и денес се верува дека на празникот Свети Јован Златоуст жените не смеат да земаат волна, конец или игли, бидејќи овој светител не сака тие да работат на неговиот празник, туку опуштете се и посветете се на духовен развој, а не на материјално збогатување.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО