Tuesday, February 27, 2024
14.8 C
Skopje
spot_img

Патниот лист за враќање во Македонија со стар пасош ќе чини 30 евра

-Реклама-

Македонските амбасади во Берлин и во Лондон на нивните официјални фејсбук страници објавија инструкции за државјаните на Република Северна Македонија кои престојуваат во странска држава и кои до 12 февруари 2024 година сѐ уште немаат извадено нов пасош, а имаат намера да аплицираат за издавање пасоши во Македонија, дека можат да се вратат во земјата со Патен лист што се вади без термин, со важност на траење од 30 дена од денот на издавање и служи само за враќање во државата.

Реклама
-Реклама-

Патни листови, стои во објавите од Амбасадите ќе чинат 30 евра и ќе паднат на трошок на македонските државјани.

-Реклама-

„Ги информираме сите кои ќе поднесат барање за нова патна исправа дека времето за издавање нов пасош од денот на поднесување на барањето во просек изнесува 50-75 дена, по што пасошите можат да ги лично да ги подигнат во ДКП каде го поднеле барањето. Напоменуваме дека при издавањето на патните листови пасошите со старото уставно име „Република Македонија“ да не бидат поништувани. Потребни документи за издавање Патен лист: пасош, пополнето барање за издавање патен лист, две слики и конзуларна такса 30 евра“, објавија од македонската амбасада во Берлин, Германија.

д македонската амбасада во Лондон на фејсбук известија дека сите македонски државјани кои престојуваат во Обединетото Кралство и Ирска може да аплицираат за издавање пасош во МК Амбасадата во Лондон, со закажување на термин, преку меил: london@mfa.gov.mk со назнака „Обнова на патна исправа“.

„Доколку државјаните на Република Северна Македонија кои престојуваат во странска држава и кои до 12 февруари 2024 година сѐ уште немаат извадено нов пасош, а имаат намера да аплицираат за издавање пасош во Република Северна Македонија, истите можат да се патуваат со Патен лист издаден од МК Амбасадата во Лондон. Патниот лист е важечки документ за патување во еден правец, кон Република Северна Македонија, а во земјата треба да се поднесе барање за издавање нова патна исправа (пасош), со новото уставно име Република Северна Македонија. При издавањето на патните листови, пасошите со старото уставно име Република Македонија нема да бидат поништени“, соопшти Амбасадата.

Се појаснува дека Патниот лист се издава со закажување на термин на london@mfa.gov.mk со назнака „Итен Патен Лист“ по можност 1-2 недели пред вашето патување кон Северна Македонија.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Патниот лист за враќање во Македонија со стар пасош ќе чини 30 евра

Реклама

Македонските амбасади во Берлин и во Лондон на нивните официјални фејсбук страници објавија инструкции за државјаните на Република Северна Македонија кои престојуваат во странска држава и кои до 12 февруари 2024 година сѐ уште немаат извадено нов пасош, а имаат намера да аплицираат за издавање пасоши во Македонија, дека можат да се вратат во земјата со Патен лист што се вади без термин, со важност на траење од 30 дена од денот на издавање и служи само за враќање во државата.

Патни листови, стои во објавите од Амбасадите ќе чинат 30 евра и ќе паднат на трошок на македонските државјани.

„Ги информираме сите кои ќе поднесат барање за нова патна исправа дека времето за издавање нов пасош од денот на поднесување на барањето во просек изнесува 50-75 дена, по што пасошите можат да ги лично да ги подигнат во ДКП каде го поднеле барањето. Напоменуваме дека при издавањето на патните листови пасошите со старото уставно име „Република Македонија“ да не бидат поништувани. Потребни документи за издавање Патен лист: пасош, пополнето барање за издавање патен лист, две слики и конзуларна такса 30 евра“, објавија од македонската амбасада во Берлин, Германија.

д македонската амбасада во Лондон на фејсбук известија дека сите македонски државјани кои престојуваат во Обединетото Кралство и Ирска може да аплицираат за издавање пасош во МК Амбасадата во Лондон, со закажување на термин, преку меил: london@mfa.gov.mk со назнака „Обнова на патна исправа“.

„Доколку државјаните на Република Северна Македонија кои престојуваат во странска држава и кои до 12 февруари 2024 година сѐ уште немаат извадено нов пасош, а имаат намера да аплицираат за издавање пасош во Република Северна Македонија, истите можат да се патуваат со Патен лист издаден од МК Амбасадата во Лондон. Патниот лист е важечки документ за патување во еден правец, кон Република Северна Македонија, а во земјата треба да се поднесе барање за издавање нова патна исправа (пасош), со новото уставно име Република Северна Македонија. При издавањето на патните листови, пасошите со старото уставно име Република Македонија нема да бидат поништени“, соопшти Амбасадата.

Се појаснува дека Патниот лист се издава со закажување на термин на london@mfa.gov.mk со назнака „Итен Патен Лист“ по можност 1-2 недели пред вашето патување кон Северна Македонија.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО