Sunday, April 14, 2024
16.8 C
Skopje

Еве колку ќе изнесува минималната плата од месец март

-Реклама-

Минималната плата од идниот месец ќе се зголеми на 22.500 денари што ќе биде некои 2400 денари повеќе од сегашните 20.175 денари.

Реклама

Од 2017 година минималната плата постојано растеше и сега изнесува 20.175 денари. За 6 години минималната плата се зголеми 4 пати. Растот на минималната плата доаѓа како последица на инфлацијата која во последните 2 години имаше силен удар врз македонскиот стандард.

-Реклама-

Денарите се повеќе губеа од својата вредност под налетот на се повисоките цени кои кај некои производи скокнаа и за 100%.

-Реклама-

Од аспект на растот на цените кои храната ги имаше во последните 2 – 3 години, нема да биде погрешно ако се констатира дека со 20.000 денари денеска, во продавница можете да го купите истото тоа што пред некоја година се купуваше со 10.000.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Еве колку ќе изнесува минималната плата од месец март

Реклама

Минималната плата од идниот месец ќе се зголеми на 22.500 денари што ќе биде некои 2400 денари повеќе од сегашните 20.175 денари.

Од 2017 година минималната плата постојано растеше и сега изнесува 20.175 денари. За 6 години минималната плата се зголеми 4 пати. Растот на минималната плата доаѓа како последица на инфлацијата која во последните 2 години имаше силен удар врз македонскиот стандард.

Денарите се повеќе губеа од својата вредност под налетот на се повисоките цени кои кај некои производи скокнаа и за 100%.

Од аспект на растот на цените кои храната ги имаше во последните 2 – 3 години, нема да биде погрешно ако се констатира дека со 20.000 денари денеска, во продавница можете да го купите истото тоа што пред некоја година се купуваше со 10.000.


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО