Sunday, April 14, 2024
16.8 C
Skopje

Почина легендата на југословенскиот филм: Ќе остане запаметен по бројни улоги!

-Реклама-

Познатиот доајен на југословенскиот и српскиот театар, Илија Ика Башиќ почина на 91-годишна возраст.

Реклама

Илија беше еден од основачите на Друштвото на филмски и телевизиски работници на Војводина.

-Реклама-

Ќе остане запаметен по бројни епизодни улоги, меѓу кои се и некои многу култни продукции како што се „Кожаре“, „Појадок со ѓаволот“, „Чувари на плажата во зима“ и „Тито и јас“.

-Реклама-

Имаше и многу забележителна професионална улога во основањето на филмската продукција во САП Војводина.

Погребот на Ика Башиќ ќе се изврши во сабота на 24-ti февруари во 10:30 часот на Градските гробишта во Нови Сад. (МИА)

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Почина легендата на југословенскиот филм: Ќе остане запаметен по бројни улоги!

Реклама

Познатиот доајен на југословенскиот и српскиот театар, Илија Ика Башиќ почина на 91-годишна возраст.

Илија беше еден од основачите на Друштвото на филмски и телевизиски работници на Војводина.

Ќе остане запаметен по бројни епизодни улоги, меѓу кои се и некои многу култни продукции како што се „Кожаре“, „Појадок со ѓаволот“, „Чувари на плажата во зима“ и „Тито и јас“.

Имаше и многу забележителна професионална улога во основањето на филмската продукција во САП Војводина.

Погребот на Ика Башиќ ќе се изврши во сабота на 24-ti февруари во 10:30 часот на Градските гробишта во Нови Сад. (МИА)


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО