Tuesday, July 23, 2024
33.8 C
Skopje

Се верува дека овие луѓе ќе имаат благослов и заштита од големиот светец: Денеска ЗАДОЛЖИТЕЛНО кажете ги овие МОЌНИ ЗБОРОВИ

-Реклама-

Денеска е Св. Мелетиј Антиохиски.

Реклама

Свети Мелетиј живееше и делуваше во четвртиот век. Тоа е век на големи превирања, но и на големи сведоштва во Црквата. Еден од тие големи сведоци беше и овој Мелетиј. Како православен епископ беше испратен на заточение од аријанските цареви, но до крајот остана тврд во верата.

-Реклама-

Голем духовник кој се грижеше за духовниот раст на такви светители, како Василиј Велики, Јован Златоуст, Симеон Столпник…

-Реклама-

Се упокои во текот на Вториот вселенски собор, во 381 година, како претседател на соборот. Моштите му беа пренесени од Цариград во Антиохија.

Денес кажете ја оваа молитва:
Ликува денес Црквата Христова, торжествува небесата, празнува земјата, се прославува пастирот Божји, Мелетиј свети, учителот на мноштво светила православни, исповедникот на Пресвета Троица, закрепнато од Духот Свет, преку него се зацари вистината, моли се за нас, о пастиру свет, да останеме во стадото Христово во вечни векови.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Се верува дека овие луѓе ќе имаат благослов и заштита од големиот светец: Денеска ЗАДОЛЖИТЕЛНО кажете ги овие МОЌНИ ЗБОРОВИ

-Реклама-

Денеска е Св. Мелетиј Антиохиски.

Реклама

Свети Мелетиј живееше и делуваше во четвртиот век. Тоа е век на големи превирања, но и на големи сведоштва во Црквата. Еден од тие големи сведоци беше и овој Мелетиј. Како православен епископ беше испратен на заточение од аријанските цареви, но до крајот остана тврд во верата.

Голем духовник кој се грижеше за духовниот раст на такви светители, како Василиј Велики, Јован Златоуст, Симеон Столпник…

Се упокои во текот на Вториот вселенски собор, во 381 година, како претседател на соборот. Моштите му беа пренесени од Цариград во Антиохија.

Денес кажете ја оваа молитва:
Ликува денес Црквата Христова, торжествува небесата, празнува земјата, се прославува пастирот Божји, Мелетиј свети, учителот на мноштво светила православни, исповедникот на Пресвета Троица, закрепнато од Духот Свет, преку него се зацари вистината, моли се за нас, о пастиру свет, да останеме во стадото Христово во вечни векови.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО