Tuesday, April 16, 2024
27.8 C
Skopje

Овие 4 намирници стануваат токсични ако ги чувате во фрижидер: Многу луѓе го прават ова, а не ни сфаќаат колку е опасно!

-Реклама-

Понекогаш не сме ни свесни дека некои работи ги правиме погрешно. Ова е случај и кога сакаме да чуваме одредена храна во фрижидер, а тие всушност можат да станат многу токсични и да доведат до труење со храна.

Реклама

Докторот Димпле Џангда, кој често споделува совети преку социјалните мрежи за да им помогне на луѓето во секојдневниот живот, сподели четири намирници кои можат да бидат штетни ако се остават во фрижидер.

-Реклама-

„Многу луѓе не го знаат ова, но има неколку намирници кои не треба да се стават во вашиот фрижидер, а луѓето сè уште ги ставаат“, објасни таа.

-Реклама-

Лук

Докторот советува дека никогаш не треба да купувате излупен лук, ниту пак да го чувате во фрижидер. Тоа е затоа што многу брзо ќе биде фатен како танцува. Бидејќи е култура богата со вода, познато е дека лукот ја апсорбира влагата од фрижидерот, што го прави поподложен на мувла и мувла.

Лукот што седел во фрижидер може да предизвика стегање во градите, што е придружено со кашлица. Ова е веќе доцна фаза на производство на микотоксини, кои се поврзани со рак. Затоа, подобро е да ја држите белата рака на сува работна површина.

Кромид

Црвениот кромид е многу сличен на лукот и не треба да го оставате во фрижидер. Не само што не е препорачливо да оставите половина главица кромид, туку не треба да оставите ниту цел кромид бидејќи ги црпи бактериите од околината. Истражувањата покажаа дека многу Американци ги чистат своите фрижидери еднаш или двапати годишно, па затоа нивните фрижидери се почва за бактерии.

Свеж ѓумбир

Ниту свежиот ѓумбир нема место во фрижидерот. Тоа е затоа што мувлата почнува да расте на ѓумбир многу брзо. Иако е многу здрав, неговото неправилно складирање е опасно. Д-р Џангда изјавил дека формирањето мувла на свежиот ѓумбир е поттикнато од студената температура и влажноста, што го прави многу токсичен.

Варен ориз

Последен на листата на намирници кои можат да бидат токсични затоа што брзо се фаќаат е варен ориз. Доколку е во вашиот фрижидер, пожелно е да го консумирате во рок од 24 часа. Освен тоа, се вели дека варениот ориз има потенцијал да развие бактерија наречена b.cereus, која е поврзана со труење со храна.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Овие 4 намирници стануваат токсични ако ги чувате во фрижидер: Многу луѓе го прават ова, а не ни сфаќаат колку е опасно!

Реклама

Понекогаш не сме ни свесни дека некои работи ги правиме погрешно. Ова е случај и кога сакаме да чуваме одредена храна во фрижидер, а тие всушност можат да станат многу токсични и да доведат до труење со храна.

Докторот Димпле Џангда, кој често споделува совети преку социјалните мрежи за да им помогне на луѓето во секојдневниот живот, сподели четири намирници кои можат да бидат штетни ако се остават во фрижидер.

„Многу луѓе не го знаат ова, но има неколку намирници кои не треба да се стават во вашиот фрижидер, а луѓето сè уште ги ставаат“, објасни таа.

Лук

Докторот советува дека никогаш не треба да купувате излупен лук, ниту пак да го чувате во фрижидер. Тоа е затоа што многу брзо ќе биде фатен како танцува. Бидејќи е култура богата со вода, познато е дека лукот ја апсорбира влагата од фрижидерот, што го прави поподложен на мувла и мувла.

Лукот што седел во фрижидер може да предизвика стегање во градите, што е придружено со кашлица. Ова е веќе доцна фаза на производство на микотоксини, кои се поврзани со рак. Затоа, подобро е да ја држите белата рака на сува работна површина.

Кромид

Црвениот кромид е многу сличен на лукот и не треба да го оставате во фрижидер. Не само што не е препорачливо да оставите половина главица кромид, туку не треба да оставите ниту цел кромид бидејќи ги црпи бактериите од околината. Истражувањата покажаа дека многу Американци ги чистат своите фрижидери еднаш или двапати годишно, па затоа нивните фрижидери се почва за бактерии.

Свеж ѓумбир

Ниту свежиот ѓумбир нема место во фрижидерот. Тоа е затоа што мувлата почнува да расте на ѓумбир многу брзо. Иако е многу здрав, неговото неправилно складирање е опасно. Д-р Џангда изјавил дека формирањето мувла на свежиот ѓумбир е поттикнато од студената температура и влажноста, што го прави многу токсичен.

Варен ориз

Последен на листата на намирници кои можат да бидат токсични затоа што брзо се фаќаат е варен ориз. Доколку е во вашиот фрижидер, пожелно е да го консумирате во рок од 24 часа. Освен тоа, се вели дека варениот ориз има потенцијал да развие бактерија наречена b.cereus, која е поврзана со труење со храна.


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО