Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

Престанете ова да го правите: Еве што се случува со телото кога наутро го одложувате алармот!

-Реклама-

Кога ќе се огласи алармот наутро, многумина ја користат опцијата за одложување за да дремнат уште неколку минути. Сепак, експертите предупредуваат дека секојдневното движење на алармот може уште повеќе да не измори, а долгорочно да го наруши сонот.

Реклама

Кога ќе легнеме и ќе почнеме да заспиваме, влегуваме во првата, лесна фаза. После тоа сме во длабок сон. Во оваа фаза, нашето тело се регенерира, мускулите и коските се релаксираат и имунитетот расте. Само кога сме во длабок сон, доаѓаме до РЕМ фазата. Во оваа фаза нашиот мозок е исклучително активен и тогаш сонуваме.

-Реклама-

Нашето тело најмногу се регенерира во РЕМ фазата и од тоа зависи дали спиеме и сме фокусирани следниот ден. Во РЕМ фазата влегуваме 90 минути по заспивањето и таа се повторува во циклуси неколку пати за време на спиењето. Кога алармот нè буди наутро, обично сме на крајот од последната РЕМ фаза.

-Реклама-

Со одложување на алармот го збунуваме и организмот и телото

Кога ќе го одложиме алармот и повторно ќе заспиеме, се враќаме во РЕМ фазата, која сега ја прекинуваме на средината на циклусот, по девет минути со нов аларм. Поради тоа, тоа доцнење не исцрпува и уште повеќе се чувствуваме уморни, поспани и дезориентирани.

Ако легнавме во пристојно време, утринскиот аларм е во согласност со нашиот внатрешен часовник, што значи дека сме спиеле и се одмориле. Но, кога го одложуваме будењето, го збунуваме и организмот и телото кое не знае дали да спие или да се разбуди.

Истражувањата покажуваат дека еднонеделното доцнење на алармите го зголемува нивото на стрес, го ослабува имунитетот и го зголемува ризикот од воспалителни процеси.

Тие два-три пати по девет минути што си ги почестуваме, со тек на време ги плаќаме уште поскапо. Кога сме под стрес, ни е потешко да се фокусираме, стануваме сè понервозни и раздразливи. Тогаш сме поподложни на настинки, срцеви заболувања, рак.

Одењето во кревет најмалку седум часа пред будењето и редовното вежбање ја намалува навиката за одложување на станувањето. Читањето на роман, топла купка или чај од маточина, како и се што не смирува, ќе ни помогне да заспиеме подобро и помирно, објави порталот „Биз Лајф“.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Престанете ова да го правите: Еве што се случува со телото кога наутро го одложувате алармот!

-Реклама-

Кога ќе се огласи алармот наутро, многумина ја користат опцијата за одложување за да дремнат уште неколку минути. Сепак, експертите предупредуваат дека секојдневното движење на алармот може уште повеќе да не измори, а долгорочно да го наруши сонот.

Реклама

Кога ќе легнеме и ќе почнеме да заспиваме, влегуваме во првата, лесна фаза. После тоа сме во длабок сон. Во оваа фаза, нашето тело се регенерира, мускулите и коските се релаксираат и имунитетот расте. Само кога сме во длабок сон, доаѓаме до РЕМ фазата. Во оваа фаза нашиот мозок е исклучително активен и тогаш сонуваме.

Нашето тело најмногу се регенерира во РЕМ фазата и од тоа зависи дали спиеме и сме фокусирани следниот ден. Во РЕМ фазата влегуваме 90 минути по заспивањето и таа се повторува во циклуси неколку пати за време на спиењето. Кога алармот нè буди наутро, обично сме на крајот од последната РЕМ фаза.

Со одложување на алармот го збунуваме и организмот и телото

Кога ќе го одложиме алармот и повторно ќе заспиеме, се враќаме во РЕМ фазата, која сега ја прекинуваме на средината на циклусот, по девет минути со нов аларм. Поради тоа, тоа доцнење не исцрпува и уште повеќе се чувствуваме уморни, поспани и дезориентирани.

Ако легнавме во пристојно време, утринскиот аларм е во согласност со нашиот внатрешен часовник, што значи дека сме спиеле и се одмориле. Но, кога го одложуваме будењето, го збунуваме и организмот и телото кое не знае дали да спие или да се разбуди.

Истражувањата покажуваат дека еднонеделното доцнење на алармите го зголемува нивото на стрес, го ослабува имунитетот и го зголемува ризикот од воспалителни процеси.

Тие два-три пати по девет минути што си ги почестуваме, со тек на време ги плаќаме уште поскапо. Кога сме под стрес, ни е потешко да се фокусираме, стануваме сè понервозни и раздразливи. Тогаш сме поподложни на настинки, срцеви заболувања, рак.

Одењето во кревет најмалку седум часа пред будењето и редовното вежбање ја намалува навиката за одложување на станувањето. Читањето на роман, топла купка или чај од маточина, како и се што не смирува, ќе ни помогне да заспиеме подобро и помирно, објави порталот „Биз Лајф“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО