Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

Беше припадничка на “Црвената Бригада” и една од најопасните жени во регионот – Почина на 76 години познатата терористка

-Реклама-

Беше припадничка на “Црвената Бригада” и една од најопасните жени во регионот

Реклама

Во Рим на 76-годишна возраст почина Барбара Балзерани, поранешна припадничка на терористичката организација Црвена бригада (Бригата Рош).

-Реклама-

Роден во 1949 година во градот Колферо во близина на Рим, Балзерани се приклучил на организацијата во 1975 година, пренесува Анса.

-Реклама-

Таа учествуваше во неколку атентати, вклучувајќи ја и операцијата во 1978 година во која беа убиени пет членови на обезбедувањето на поранешниот премиер Алдо Моро, кој беше киднапиран и убиен 54 дена подоцна.

Учествувал во киднапирања
Балзерани бил вклучен и во киднапирањето на командантот на копнените сили на НАТО во Европа, Американецот Џејмс Ли Дозиер, во 1981 година во Верона, кој по 42 дена бил пронајден во стан во Падова и ослободен во операција на специјалните сили.

Уапсена е во 1985 година и оттогаш никогаш не се покајала, ниту се оградила од терористичката група, туку изразила тага „за жртвите“ на терористите.

Таа беше условно ослободена во 2006 година.

Црвените бригади се комунистичко-терористичка вооружена група, формирана во 1970 година во Италија, со цел преку вооружена борба да создаде комунистичко општество и да ја одвои Италија од Западната алијанса.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Беше припадничка на “Црвената Бригада” и една од најопасните жени во регионот – Почина на 76 години познатата терористка

-Реклама-

Беше припадничка на “Црвената Бригада” и една од најопасните жени во регионот

Реклама

Во Рим на 76-годишна возраст почина Барбара Балзерани, поранешна припадничка на терористичката организација Црвена бригада (Бригата Рош).

Роден во 1949 година во градот Колферо во близина на Рим, Балзерани се приклучил на организацијата во 1975 година, пренесува Анса.

Таа учествуваше во неколку атентати, вклучувајќи ја и операцијата во 1978 година во која беа убиени пет членови на обезбедувањето на поранешниот премиер Алдо Моро, кој беше киднапиран и убиен 54 дена подоцна.

Учествувал во киднапирања
Балзерани бил вклучен и во киднапирањето на командантот на копнените сили на НАТО во Европа, Американецот Џејмс Ли Дозиер, во 1981 година во Верона, кој по 42 дена бил пронајден во стан во Падова и ослободен во операција на специјалните сили.

Уапсена е во 1985 година и оттогаш никогаш не се покајала, ниту се оградила од терористичката група, туку изразила тага „за жртвите“ на терористите.

Таа беше условно ослободена во 2006 година.

Црвените бригади се комунистичко-терористичка вооружена група, формирана во 1970 година во Италија, со цел преку вооружена борба да создаде комунистичко општество и да ја одвои Италија од Западната алијанса.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО