Sunday, April 14, 2024
16.8 C
Skopje

Ја обожаваа во сериите и филмовите низ регионот: Почина пејачката и актерка со македонско потекло Велковска Костадинка

-Реклама-

Почина Костадинка Велковска.

Реклама

Се занимаваше со глума и пеење, а и двете ги сакаше неописливо. Кон крајот на февруари минатата година таа настапи на фестивалот Шансон во малата сала на концертната сала „Ватрослав Лисински“.

-Реклама-

Овој фестивал се одржува во чест на хрватскиот поет Звонимир Голоб. Заедно со Костадинка пееја и Алка Вуица, Ања Шоваговиќ-Деспот, Миро Унгар и други.

-Реклама-

Таа се заљубила во шансони како тинејџерка
Костадинка, која е скопјанка, завршила актерство на Академијата за драмски уметности во Загреб. Но, со оглед на тоа дека завршила и средно музичко училиште, подоцна се посветила на пеење шансони, во кои се заљубила како тинејџерка.

Настапуваше на бројни концерти – на фестивалот далматинска шансона во Шибеник, фестивалот Кријеснице во Крапина, на фестивалот Етно во Неум, на фестивалот Чакавски шансон Чансонфест.

Да потсетиме дека хрватската театарска, телевизиска и филмска актерка и пејачка на Македонското потекло почина во неделата на 76-годишна возраст. Погребот ќе се изврши во четврток на 14 март 2024 година во 14 часот во крематориумот во Мирогој.

https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/3359e90e-23ef-4e73-85f9-53113fdfa269.jpg?width=765

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Ја обожаваа во сериите и филмовите низ регионот: Почина пејачката и актерка со македонско потекло Велковска Костадинка

Реклама

Почина Костадинка Велковска.

Се занимаваше со глума и пеење, а и двете ги сакаше неописливо. Кон крајот на февруари минатата година таа настапи на фестивалот Шансон во малата сала на концертната сала „Ватрослав Лисински“.

Овој фестивал се одржува во чест на хрватскиот поет Звонимир Голоб. Заедно со Костадинка пееја и Алка Вуица, Ања Шоваговиќ-Деспот, Миро Унгар и други.

Таа се заљубила во шансони како тинејџерка
Костадинка, која е скопјанка, завршила актерство на Академијата за драмски уметности во Загреб. Но, со оглед на тоа дека завршила и средно музичко училиште, подоцна се посветила на пеење шансони, во кои се заљубила како тинејџерка.

Настапуваше на бројни концерти – на фестивалот далматинска шансона во Шибеник, фестивалот Кријеснице во Крапина, на фестивалот Етно во Неум, на фестивалот Чакавски шансон Чансонфест.

Да потсетиме дека хрватската театарска, телевизиска и филмска актерка и пејачка на Македонското потекло почина во неделата на 76-годишна возраст. Погребот ќе се изврши во четврток на 14 март 2024 година во 14 часот во крематориумот во Мирогој.

https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/3359e90e-23ef-4e73-85f9-53113fdfa269.jpg?width=765


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО