Sunday, April 14, 2024
16.8 C
Skopje

Цела СРБИЈА е на НОЗЕ: За прв пат активиран системот Amber Alert со вонредно соопштение за сите граѓани

-Реклама-

Истиот МУП pronađime.mup.gov.rs е активиран поради исчезнување на девојка од Бор.

Реклама

– Ги известуваме сите граѓани дека вечерва за прв пат во Република Србија е пуштена килибарна тревога, т.е. Систем „Најди ме“.

-Реклама-

Ја информираме јавноста дека овој систем е активиран поради денешното исчезнување на двегодишно девојче во Бањско Поље, во Бор. Данка Илиќ, 2 години. Исчезнала околу 13 часот и 45 минути во населбата Бањско Поље, улица Војводе Радомира Путника бр. 19, град Бор. Кафеава коса, кафени очи, висина околу 85 см.

-Реклама-

Во моментот на исчезнувањето таа носела: маслинесто зелена јакна, виолетови панталони и црни патики. Доколку имате некаква информација, веднаш повикајте полиција на 192.

Ова не е показна вежба, јавноста се известува за исчезнатиот малолетник – преку смс пораки, прекини на радио и телевизиски програми, соопштенија на автобуски и железнички станици, аеродроми и автопатски панели.

Платформата за информирање на јавноста за исчезнати малолетници „Најди ме“ е формирана со цел брза реакција во случај на исчезнување на малолетници преку испраќање уникатен аларм до различни учесници во процесот, кој содржи основни информации за исчезнатото лице, како на пр. како полициско одделение каде што е пријавен случајот, име и презиме на исчезнатото лице, возраст, личен опис, опис на облека, место на исчезнување и други важни информации – се наведува во соопштението на МВР.

Соопштенија преку различни медиуми – телевизиски и радио преноси, Интернет, СМС пораки, екрани на банкомати, автопати и сл. тие можат да допрат до граѓани кои ќе го запомнат ликот на детето и потенцијално ќе го забележат или имаат валидни информации кои можат да и помогнат на полицијата во потрагата.

Граѓаните во Србија добиваат СМС со информации за исчезнатото девојче. Ако ја видите, веднаш јавете се на 192.

Во потрагата се вклучија и граѓани, кои се организираа и почнаа да го бараат детето. Во потрагата се вклучени вкупно околу 300 лица.

Како што е наведено, девојчето се уште не зборува, а од очите на мајката избегала додека му давала вода на синот.

Подигнат е и дрон, а биле донесени и кучиња трагачи. Временските услови, т.е. дождот што паѓа во текот на попладневните часови ја отежнува потрагата.

ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Цела СРБИЈА е на НОЗЕ: За прв пат активиран системот Amber Alert со вонредно соопштение за сите граѓани

Реклама

Истиот МУП pronađime.mup.gov.rs е активиран поради исчезнување на девојка од Бор.

– Ги известуваме сите граѓани дека вечерва за прв пат во Република Србија е пуштена килибарна тревога, т.е. Систем „Најди ме“.

Ја информираме јавноста дека овој систем е активиран поради денешното исчезнување на двегодишно девојче во Бањско Поље, во Бор. Данка Илиќ, 2 години. Исчезнала околу 13 часот и 45 минути во населбата Бањско Поље, улица Војводе Радомира Путника бр. 19, град Бор. Кафеава коса, кафени очи, висина околу 85 см.

Во моментот на исчезнувањето таа носела: маслинесто зелена јакна, виолетови панталони и црни патики. Доколку имате некаква информација, веднаш повикајте полиција на 192.

Ова не е показна вежба, јавноста се известува за исчезнатиот малолетник – преку смс пораки, прекини на радио и телевизиски програми, соопштенија на автобуски и железнички станици, аеродроми и автопатски панели.

Платформата за информирање на јавноста за исчезнати малолетници „Најди ме“ е формирана со цел брза реакција во случај на исчезнување на малолетници преку испраќање уникатен аларм до различни учесници во процесот, кој содржи основни информации за исчезнатото лице, како на пр. како полициско одделение каде што е пријавен случајот, име и презиме на исчезнатото лице, возраст, личен опис, опис на облека, место на исчезнување и други важни информации – се наведува во соопштението на МВР.

Соопштенија преку различни медиуми – телевизиски и радио преноси, Интернет, СМС пораки, екрани на банкомати, автопати и сл. тие можат да допрат до граѓани кои ќе го запомнат ликот на детето и потенцијално ќе го забележат или имаат валидни информации кои можат да и помогнат на полицијата во потрагата.

Граѓаните во Србија добиваат СМС со информации за исчезнатото девојче. Ако ја видите, веднаш јавете се на 192.

Во потрагата се вклучија и граѓани, кои се организираа и почнаа да го бараат детето. Во потрагата се вклучени вкупно околу 300 лица.

Како што е наведено, девојчето се уште не зборува, а од очите на мајката избегала додека му давала вода на синот.

Подигнат е и дрон, а биле донесени и кучиња трагачи. Временските услови, т.е. дождот што паѓа во текот на попладневните часови ја отежнува потрагата.

ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

Hello, Monetag!