Wednesday, May 22, 2024
14.8 C
Skopje

„ОВА Е ЕДИНСТВЕНА ШАНСА ДА ГО ПРОНАЈДЕТЕ ТЕЛОТО НА ДАНКА“ Познат форензичар за случајот: Можеби го однеле 50 километри подалеку

-Реклама-

„ОВА Е ЕДИНСТВЕНА ШАНСА ДА ГО ПРОНАЈДЕТЕ ТЕЛОТО НА ДАНКА“ Познат форензичар за случајот: Можеби го однеле 50 километри подалеку

Реклама

Девојката Данка Илиќ (2) е убиена на 26 март годинава во Бањско поле, а осомничени за криминал на кој Србија не памети се работниците на Јавното претпријатие за комунални дејности „Водовод“ од Бор, Срѓан Јанковиќ ( 50) и Дејан Драгијевиќ (50).

-Реклама-

Драгијевиќ во Вишото јавно обвинителство во Зајечар призна дека го убил детето, дека телото го фрлил на депонија, но два дена подоцна го префрлил на друга локација која не сакаше да ја открие. Срѓан се бранеше со молчење, а по службена должност му го откажа полномошното на својот адвокат.

-Реклама-

– Мое мислење е дека осомничените направиле нешто со телото на девојчето, можеби го однеле дури и на 50, 60 километри. Грешат ако мислат дека ќе добијат помала казна затоа што нема тело. Само ДНК на детето пронајдена во возилото на осомничениот е доволна за да бидат осудени на доживотен затвор. Тој е на мислење дека по ова време полицијата тешко ќе го најде телото на убиената Данка – вели Часлав Ристиќ, форензичар во пензија.

Според него, единствена шанса да се најде телото на девојчето Данка Илиќ е осомничените во затвор да работат на совеста.

-Од моето долгогодишно искуство, се случува осомничените по одредено време да сфатат што направиле и да побараат средба со обвинителот на кого би му откријат што направиле со телото. Не е невообичаено осомничените да имаат грижа на совест. Сепак, се сеќавам на случаи кога осомничените 40 години молчеа за телото и ја носеа тајната во гроб – објаснува Ристиќ.

Радослав, таткото на Дејан Драгијевиќ, е осомничен дека помагал при отстранувањето на телото. Во обвинителството се бранеше со молчење. Полицијата го уапсила и братот на Дејан, кој почина во притвор во Бор, за помагање во злосторството.

Од 26 март стотици припадници на МУП ја чешлаат секоја педа од Бањско поле и селата околу Бор. Речиси и да нема место во Злот што полицијата не го пребарала. Сепак, телото на малата Данка Илиќ не е пронајдено.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

„ОВА Е ЕДИНСТВЕНА ШАНСА ДА ГО ПРОНАЈДЕТЕ ТЕЛОТО НА ДАНКА“ Познат форензичар за случајот: Можеби го однеле 50 километри подалеку

-Реклама-

„ОВА Е ЕДИНСТВЕНА ШАНСА ДА ГО ПРОНАЈДЕТЕ ТЕЛОТО НА ДАНКА“ Познат форензичар за случајот: Можеби го однеле 50 километри подалеку

Реклама

Девојката Данка Илиќ (2) е убиена на 26 март годинава во Бањско поле, а осомничени за криминал на кој Србија не памети се работниците на Јавното претпријатие за комунални дејности „Водовод“ од Бор, Срѓан Јанковиќ ( 50) и Дејан Драгијевиќ (50).

Драгијевиќ во Вишото јавно обвинителство во Зајечар призна дека го убил детето, дека телото го фрлил на депонија, но два дена подоцна го префрлил на друга локација која не сакаше да ја открие. Срѓан се бранеше со молчење, а по службена должност му го откажа полномошното на својот адвокат.

– Мое мислење е дека осомничените направиле нешто со телото на девојчето, можеби го однеле дури и на 50, 60 километри. Грешат ако мислат дека ќе добијат помала казна затоа што нема тело. Само ДНК на детето пронајдена во возилото на осомничениот е доволна за да бидат осудени на доживотен затвор. Тој е на мислење дека по ова време полицијата тешко ќе го најде телото на убиената Данка – вели Часлав Ристиќ, форензичар во пензија.

Според него, единствена шанса да се најде телото на девојчето Данка Илиќ е осомничените во затвор да работат на совеста.

-Од моето долгогодишно искуство, се случува осомничените по одредено време да сфатат што направиле и да побараат средба со обвинителот на кого би му откријат што направиле со телото. Не е невообичаено осомничените да имаат грижа на совест. Сепак, се сеќавам на случаи кога осомничените 40 години молчеа за телото и ја носеа тајната во гроб – објаснува Ристиќ.

Радослав, таткото на Дејан Драгијевиќ, е осомничен дека помагал при отстранувањето на телото. Во обвинителството се бранеше со молчење. Полицијата го уапсила и братот на Дејан, кој почина во притвор во Бор, за помагање во злосторството.

Од 26 март стотици припадници на МУП ја чешлаат секоја педа од Бањско поле и селата околу Бор. Речиси и да нема место во Злот што полицијата не го пребарала. Сепак, телото на малата Данка Илиќ не е пронајдено.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО