Wednesday, May 22, 2024
14.8 C
Skopje

ТРАГЕДИЈА: 14 годишната Миа си го одзеде животот, а причината е страшна – се огласи нејзиниот татко по трагедијата во Британија

-Реклама-

Таткото на 14-годишната Миа Јанин, која си го одзеде животот откако беше малтретирана на интернет, рече дека овој тип на малтретирање треба да се казни и да се класифицира како „посебно кривично дело“.

Реклама

Маријано Јанин проговори за сајбер-малтретирањето откако неговата ќерка Миа почина во март 2021 година од ужасно злоставување од пријатели во училиштето во Кентон, Лондон.

-Реклама-

Имено, момчињата објавија лажни разголени фотографии на социјалната мрежа Snapchat, а таа во својот дневник напиша дека „не заслужува да живее“ непосредно пред да се самоубие.

-Реклама-

Тој за Би-Би-Си изјави дека се потребни нови закони за заштита на младите по злоупотребата што ја претрпе Миа додека посетувала бесплатно еврејско училиште.

Говорот на таткото на Миа уследи по изјавата на судскиот лекар, кој претходно оваа недела изрази стравување за зголемениот број на малтретирање на училиште што доведува до самоубиства.

Семејството на Џенин претходно објави говорна пошта што Миа ја испрати на пријател, во која таа изрази „загриженост за враќањето на училиште по изолацијата“.

“Утре ќе биде тежок ден, дишам длабоко и издишувам. Токму сега психички се подготвувам да бидам малтретиран утре”, вели Миа во пораката.

Миа последен пат била видена околу 22 часот на 11 март 2021 година, кога им кажа добра ноќ на родителите во нивниот семеен дом.

Нејзината мајка Мариса ја пронашла мртва во нејзината спална соба во 6.50 часот следниот ден. На нејзиниот кревет биле пронајдени две писма без датум, адресирани до „семејството и пријателите кои ја сакаат“, со објаснување дека одлучила да стави крај на својот живот.

Ниту семејството на Миа, ниту нејзините наставници не биле свесни дека таа била малтретирана пред нејзината смрт. Мариса исто така почина четири месеци подоцна, откако претрпе аневризма и леукемија.

Не постојат закони за малтретирање или сајбер-малтретирање во ОК, а г-дин Џенин рече дека треба да се донесе нешто како додаток на постоечките закони за вознемирување и злонамерни комуникации.

„Мислам дека треба да направиме нешто против овој вид на малтретирање. Треба да ја ревидираме постојната легислатива за малтретирање, да се обидеме да разбереме и да се обидеме да дејствуваме, да направиме нешто. Треба да им пренесеме на нашите деца вредности, нормални вредности, добрина, прифаќање , разбирање – тогаш имаме, се разбира, потребни се некакви правни граници за социјалните медиуми“, рече Маријано.

Г-дин Јанин, исто така, зборуваше за потребата да им се дозволи на родителите пристап до сметките на социјалните мрежи на нивните деца.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

ТРАГЕДИЈА: 14 годишната Миа си го одзеде животот, а причината е страшна – се огласи нејзиниот татко по трагедијата во Британија

-Реклама-

Таткото на 14-годишната Миа Јанин, која си го одзеде животот откако беше малтретирана на интернет, рече дека овој тип на малтретирање треба да се казни и да се класифицира како „посебно кривично дело“.

Реклама

Маријано Јанин проговори за сајбер-малтретирањето откако неговата ќерка Миа почина во март 2021 година од ужасно злоставување од пријатели во училиштето во Кентон, Лондон.

Имено, момчињата објавија лажни разголени фотографии на социјалната мрежа Snapchat, а таа во својот дневник напиша дека „не заслужува да живее“ непосредно пред да се самоубие.

Тој за Би-Би-Си изјави дека се потребни нови закони за заштита на младите по злоупотребата што ја претрпе Миа додека посетувала бесплатно еврејско училиште.

Говорот на таткото на Миа уследи по изјавата на судскиот лекар, кој претходно оваа недела изрази стравување за зголемениот број на малтретирање на училиште што доведува до самоубиства.

Семејството на Џенин претходно објави говорна пошта што Миа ја испрати на пријател, во која таа изрази „загриженост за враќањето на училиште по изолацијата“.

“Утре ќе биде тежок ден, дишам длабоко и издишувам. Токму сега психички се подготвувам да бидам малтретиран утре”, вели Миа во пораката.

Миа последен пат била видена околу 22 часот на 11 март 2021 година, кога им кажа добра ноќ на родителите во нивниот семеен дом.

Нејзината мајка Мариса ја пронашла мртва во нејзината спална соба во 6.50 часот следниот ден. На нејзиниот кревет биле пронајдени две писма без датум, адресирани до „семејството и пријателите кои ја сакаат“, со објаснување дека одлучила да стави крај на својот живот.

Ниту семејството на Миа, ниту нејзините наставници не биле свесни дека таа била малтретирана пред нејзината смрт. Мариса исто така почина четири месеци подоцна, откако претрпе аневризма и леукемија.

Не постојат закони за малтретирање или сајбер-малтретирање во ОК, а г-дин Џенин рече дека треба да се донесе нешто како додаток на постоечките закони за вознемирување и злонамерни комуникации.

„Мислам дека треба да направиме нешто против овој вид на малтретирање. Треба да ја ревидираме постојната легислатива за малтретирање, да се обидеме да разбереме и да се обидеме да дејствуваме, да направиме нешто. Треба да им пренесеме на нашите деца вредности, нормални вредности, добрина, прифаќање , разбирање – тогаш имаме, се разбира, потребни се некакви правни граници за социјалните медиуми“, рече Маријано.

Г-дин Јанин, исто така, зборуваше за потребата да им се дозволи на родителите пристап до сметките на социјалните мрежи на нивните деца.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО