Wednesday, May 22, 2024
14.8 C
Skopje

Колку гласови е потребно да се постигне излезност и што ако нема цензус за претседателските избори

-Реклама-

Реклама

Периодов неофициалнл многу се зборуваше за бојкот од одредени партии на претдедателските избори.

-Реклама-

За да денеска се избере нов претседател на Македонија потребен е и цензус од 40% излезност или 725.000 гласови.

-Реклама-

Што ако нема цензус и не се исполни

Досега во Македониус се нема случено да не биде постигнат цензусот за избор на претседател на државата, а доколку се случи тогаш Државната изборна комискіа (ДИК) ќе ги смета претседателските избори за неуспешни.

Во тој случај можно е да настане политичка криза.

Ако има цензус од 40 отсто на претседателските избори, новиот претседател ќе даде заклетва пред стариот собраниски состав и тој ќе дава мандат за новата влада. Ако нема цензус, мандатот за нова Влада може да го додели актуелниот собраниски спикер Јован Митревски кој ќе треба да распише нови избори.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Колку гласови е потребно да се постигне излезност и што ако нема цензус за претседателските избори

-Реклама-

Реклама

Периодов неофициалнл многу се зборуваше за бојкот од одредени партии на претдедателските избори.

За да денеска се избере нов претседател на Македонија потребен е и цензус од 40% излезност или 725.000 гласови.

Што ако нема цензус и не се исполни

Досега во Македониус се нема случено да не биде постигнат цензусот за избор на претседател на државата, а доколку се случи тогаш Државната изборна комискіа (ДИК) ќе ги смета претседателските избори за неуспешни.

Во тој случај можно е да настане политичка криза.

Ако има цензус од 40 отсто на претседателските избори, новиот претседател ќе даде заклетва пред стариот собраниски состав и тој ќе дава мандат за новата влада. Ако нема цензус, мандатот за нова Влада може да го додели актуелниот собраниски спикер Јован Митревски кој ќе треба да распише нови избори.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО