Wednesday, May 22, 2024
14.8 C
Skopje

ИЗБОРИ МАКЕДОНИЈА 2024: Еве колку е излезноста до 13 часот на парламентарните и претседателските избори

-Реклама-

ИЗБОРИ МАКЕДОНИЈА 2024:

Реклама

Државната изборна комисија ја соопшти излезноста на изборите до 13 часот.

-Реклама-

На парламетарни избори излезноста е 25,77 , додека пак на претседателските 22,86

-Реклама-

До 11 часот беше:

Претседателски избори:

Од добиени податоци од 2080 избирачки места каде се запишани 1.962.019 гласачи, гласале 141.087 гласачи, односно 12,87 проценти.

Најголема излезност има во Пробиштип – 27,85 проценти, а најмала во Липково 1,76 отсто и во други места.

-Во источна и централна Македонија многу повеќе гласачи гласале за претседателските избори, отколку во западна Македонија каде што процентот е многу низок, истакна претседателот на ДИК, Александар Даштевски.

Парламентарни избори:

Од добиени податоци од 1976 избирачки места каде се запишани 1.030.092 гласачи, гласале 140.990 гласачи, односно 13,96 проценти.

Најголема излезност има во Кривогаштани – 28,38 проценти, а најмала во Врапчиште 5,5 отсто.

Споредено со парламентарните избори во 2020 година има зголемување на излезност од 2,69 отсто.

Даштевски истакна дека до ДИК до овој момент се доставени вкупно 164 приговори за заштита на лично избирачко право, 50 се усвоени. Седум приговори се отфрлени како неуредни, а девет се одбиени. Останатите се во обработка.

На двојните избори се гласа на 3.480 гласачки места во 80 општини во Македонија. За претседателските избори право на глас имаат 1.814.317 избирачи, додека на парламентарните избори 1.815.350 избирачи. Разликата во гласовите е 1033, генерално поради граѓани кои стекнуваат полнолетство.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

ИЗБОРИ МАКЕДОНИЈА 2024: Еве колку е излезноста до 13 часот на парламентарните и претседателските избори

-Реклама-

ИЗБОРИ МАКЕДОНИЈА 2024:

Реклама

Државната изборна комисија ја соопшти излезноста на изборите до 13 часот.

На парламетарни избори излезноста е 25,77 , додека пак на претседателските 22,86

До 11 часот беше:

Претседателски избори:

Од добиени податоци од 2080 избирачки места каде се запишани 1.962.019 гласачи, гласале 141.087 гласачи, односно 12,87 проценти.

Најголема излезност има во Пробиштип – 27,85 проценти, а најмала во Липково 1,76 отсто и во други места.

-Во источна и централна Македонија многу повеќе гласачи гласале за претседателските избори, отколку во западна Македонија каде што процентот е многу низок, истакна претседателот на ДИК, Александар Даштевски.

Парламентарни избори:

Од добиени податоци од 1976 избирачки места каде се запишани 1.030.092 гласачи, гласале 140.990 гласачи, односно 13,96 проценти.

Најголема излезност има во Кривогаштани – 28,38 проценти, а најмала во Врапчиште 5,5 отсто.

Споредено со парламентарните избори во 2020 година има зголемување на излезност од 2,69 отсто.

Даштевски истакна дека до ДИК до овој момент се доставени вкупно 164 приговори за заштита на лично избирачко право, 50 се усвоени. Седум приговори се отфрлени како неуредни, а девет се одбиени. Останатите се во обработка.

На двојните избори се гласа на 3.480 гласачки места во 80 општини во Македонија. За претседателските избори право на глас имаат 1.814.317 избирачи, додека на парламентарните избори 1.815.350 избирачи. Разликата во гласовите е 1033, генерално поради граѓани кои стекнуваат полнолетство.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО