Tuesday, July 16, 2024
25.8 C
Skopje

Црвен аларм за туристите на Јадранот: месојадни црви забележани на плажите во Будва, Црна Гора и во Италија

-Реклама-

Огнените црви се појавија во неколку туристички центри во регионите на Сицилија, Апулија и Калабрија.

Реклама

Туристите и локалните жители се ставени во црвена тревога за да бидат предупредени за „инвазија“ на морничави црви.

-Реклама-

Црвите исто така и наштетиле на рибарската индустрија бидејќи се фатени во жабрени мрежи и опрема за риболов, според истражувањето на Националниот институт за морски истражувања.

-Реклама-

Истражувачите работат на ограничување на ширењето на црвот и поттикнување известување за какви било видувања на социјалните мрежи.

Експертите советуваат при вадење на трње да се користат суви прсти или селотејп за да се избегне триење на кожата, а заразените делови од телото покрај дезинфекција да се мијат со ладна вода.

Во случај на алергиски симптоми или покачена температура, се советува да се посети лекар.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Црвен аларм за туристите на Јадранот: месојадни црви забележани на плажите во Будва, Црна Гора и во Италија

-Реклама-

Огнените црви се појавија во неколку туристички центри во регионите на Сицилија, Апулија и Калабрија.

Реклама

Туристите и локалните жители се ставени во црвена тревога за да бидат предупредени за „инвазија“ на морничави црви.

Црвите исто така и наштетиле на рибарската индустрија бидејќи се фатени во жабрени мрежи и опрема за риболов, според истражувањето на Националниот институт за морски истражувања.

Истражувачите работат на ограничување на ширењето на црвот и поттикнување известување за какви било видувања на социјалните мрежи.

Експертите советуваат при вадење на трње да се користат суви прсти или селотејп за да се избегне триење на кожата, а заразените делови од телото покрај дезинфекција да се мијат со ладна вода.

Во случај на алергиски симптоми или покачена температура, се советува да се посети лекар.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО