Tuesday, July 16, 2024
25.8 C
Skopje

Зошто никогаш не треба да се користи сода бикарбона при чистење на огледала

-Реклама-

Сода бикарбона е вообичаена состојка во домаќинството што се користи за чистење на кујните, бањите и другите делови од вашиот дом. Сепак, не треба да го користите за чистење на огледала.

Реклама

Дел од неговата популарност при подготовката на природни средства за чистење е поврзана со неговите абразивни квалитети, кои можат да ви помогнат да ги исчистите предметите без чистење. Исто така, неговите способности за избелување го прават ефикасно средство за отстранување на дамки на многу површини.

-Реклама-

Хемијата на сода бикарбона ја прави оваа вообичаена состојка погодна за некои тврди површини, но не за сите. Огледалата се меѓу оние кои не треба да ги чистите со сода бикарбона. Вистината е дека и покрај неговата ефикасност, безбедност и неочекувана употреба на сода бикарбона во вашиот дом на одредени површини, овој производ не треба да се користи на огледала, прозорци и други стаклени површини. Ако се обидете да исчистите огледало со сода бикарбона, може да останете со секакви трајни оштетувања.

-Реклама-

Вообичаено, при чистење, сода бикарбона може да се попрска на дамките со вода или бел оцет или понекогаш се подготвува како паста за чистење. Кога се користи на стаклени површини како што се огледала, сода бикарбона може да предизвика трајни гребаници кога ќе го триете производот на нив. Овие гребнатини се обично толку мали што на почетокот може да ги пропуштите.

Сепак, тие можат да станат поизразени со текот на времето бидејќи нечистотијата и остатоците се заглавуваат во малите исечоци, оставајќи го вашето огледало трајно валкано. Исто така, огледалата не се единствените површини што може да ги оштети сода бикарбона. Покрај тоа, се смета дека е премногу груб за употреба на дрво, кварц, мермер и керамика.

Ако барате алтернатива за чистење на огледалата со средства за чистење стакло, прескокнете ја сода бикарбоната. Наместо тоа, можете да размислите за оцет, природна состојка за чистење огледала која ќе направи да блеснат.

Започнете со едноставна комбинација од половина шолја бел оцет, половина чаша вода и 1 лажица пченкарен скроб во шише со спреј. Откако ќе ги испрскате огледалата, избришете ги со чиста хартиена крпа или крпа.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Зошто никогаш не треба да се користи сода бикарбона при чистење на огледала

-Реклама-

Сода бикарбона е вообичаена состојка во домаќинството што се користи за чистење на кујните, бањите и другите делови од вашиот дом. Сепак, не треба да го користите за чистење на огледала.

Реклама

Дел од неговата популарност при подготовката на природни средства за чистење е поврзана со неговите абразивни квалитети, кои можат да ви помогнат да ги исчистите предметите без чистење. Исто така, неговите способности за избелување го прават ефикасно средство за отстранување на дамки на многу површини.

Хемијата на сода бикарбона ја прави оваа вообичаена состојка погодна за некои тврди површини, но не за сите. Огледалата се меѓу оние кои не треба да ги чистите со сода бикарбона. Вистината е дека и покрај неговата ефикасност, безбедност и неочекувана употреба на сода бикарбона во вашиот дом на одредени површини, овој производ не треба да се користи на огледала, прозорци и други стаклени површини. Ако се обидете да исчистите огледало со сода бикарбона, може да останете со секакви трајни оштетувања.

Вообичаено, при чистење, сода бикарбона може да се попрска на дамките со вода или бел оцет или понекогаш се подготвува како паста за чистење. Кога се користи на стаклени површини како што се огледала, сода бикарбона може да предизвика трајни гребаници кога ќе го триете производот на нив. Овие гребнатини се обично толку мали што на почетокот може да ги пропуштите.

Сепак, тие можат да станат поизразени со текот на времето бидејќи нечистотијата и остатоците се заглавуваат во малите исечоци, оставајќи го вашето огледало трајно валкано. Исто така, огледалата не се единствените површини што може да ги оштети сода бикарбона. Покрај тоа, се смета дека е премногу груб за употреба на дрво, кварц, мермер и керамика.

Ако барате алтернатива за чистење на огледалата со средства за чистење стакло, прескокнете ја сода бикарбоната. Наместо тоа, можете да размислите за оцет, природна состојка за чистење огледала која ќе направи да блеснат.

Започнете со едноставна комбинација од половина шолја бел оцет, половина чаша вода и 1 лажица пченкарен скроб во шише со спреј. Откако ќе ги испрскате огледалата, избришете ги со чиста хартиена крпа или крпа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО