Tuesday, July 16, 2024
25.8 C
Skopje

Се поблиску до нас : Опасниот јапонски комарец се појави во Србија

-Реклама-

Се смета за компетентен вектор за пренесување на вирусот Западен Нил, Јапонски енцефалитис, но и Денга и Чикунгуња кои ги пренесува тигрестиот комарец.

Реклама

Во Србија, покрај азискиот тигрест комарец кој пренесува денга треска, откриен е и јапонскиот комарец (Aedes japonicus) кој пренесува јапонски енцефалитис, како и вирусот Западен Нил и денга вирусот.
И двата вида комарци се на листата на 100 најопасни инвазивни видови во светот, а првото место го зазема тигрестиот комарец.

-Реклама-

Професор д-р Александра Игњатовиќ Ќупина од Земјоделскиот факултет во Нови Сад изјави дека во Србија живеат 49 видови комарци кои припаѓаат на 7 рода и дека покрај нив ги имаме и овие два вида.

-Реклама-

„Тоа се азискиот тигрест комарец – aedes albopictus, кој е активен и при високи летни температури, но и јапонскиот комарец “, изјави проф. д-р Игњатовиќ Ќупина на научниот собир на Српската академија на науките и уметностите (САНУ).

Јапонскиот комарец првпат беше пронајден во Србија во 2018 година на граничниот премин со Хрватска, во Љуба, а во 2019 година на територијата на Лозница. Се смета за компетентен вектор за пренесување на вирусот Западен Нил, Јапонски енцефалитис, но и Денга и Чикунгуња кои ги пренесува тигрестиот комарец.

На истата средба, доц. Д-р Михаела Кавран, исто така од Земјоделскиот факултет во Нови Сад, рече дека азискиот тигрест комарец е прв на листата на 100 најопасни инвазивни видови во светот.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Се поблиску до нас : Опасниот јапонски комарец се појави во Србија

-Реклама-

Се смета за компетентен вектор за пренесување на вирусот Западен Нил, Јапонски енцефалитис, но и Денга и Чикунгуња кои ги пренесува тигрестиот комарец.

Реклама

Во Србија, покрај азискиот тигрест комарец кој пренесува денга треска, откриен е и јапонскиот комарец (Aedes japonicus) кој пренесува јапонски енцефалитис, како и вирусот Западен Нил и денга вирусот.
И двата вида комарци се на листата на 100 најопасни инвазивни видови во светот, а првото место го зазема тигрестиот комарец.

Професор д-р Александра Игњатовиќ Ќупина од Земјоделскиот факултет во Нови Сад изјави дека во Србија живеат 49 видови комарци кои припаѓаат на 7 рода и дека покрај нив ги имаме и овие два вида.

„Тоа се азискиот тигрест комарец – aedes albopictus, кој е активен и при високи летни температури, но и јапонскиот комарец “, изјави проф. д-р Игњатовиќ Ќупина на научниот собир на Српската академија на науките и уметностите (САНУ).

Јапонскиот комарец првпат беше пронајден во Србија во 2018 година на граничниот премин со Хрватска, во Љуба, а во 2019 година на територијата на Лозница. Се смета за компетентен вектор за пренесување на вирусот Западен Нил, Јапонски енцефалитис, но и Денга и Чикунгуња кои ги пренесува тигрестиот комарец.

На истата средба, доц. Д-р Михаела Кавран, исто така од Земјоделскиот факултет во Нови Сад, рече дека азискиот тигрест комарец е прв на листата на 100 најопасни инвазивни видови во светот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО