Tuesday, July 16, 2024
25.8 C
Skopje

Докторите велат: Доколку сакате подобро здравје на срцето, ограничете ја оваа храна

-Реклама-

Здравјето на срцето е растечка грижа за многу луѓе, особено затоа што кардиоваскуларните болести остануваат една од водечките причини за смрт во светот. Исхраната игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето, влијаејќи на сè, од крвниот притисок до нивото на холестерол. Додека многу луѓе се фокусираат на избегнување очигледни виновници како брза храна и слатки, исто така е важно да се сфати дека не сите навидум здрави храни се толку корисни како што изгледаат, велат експертите.

Реклама

Одредени популарни намирници, кои се рекламираат како здрави, може да содржат скриени состојки кои можат негативно да влијаат на нашето срце. Лекарите д-р Римас Гејга и д-р Ралф Валдо истакнаа неколку такви опции.

-Реклама-

1. Конзервиран зеленчук

-Реклама-

Конзервираниот зеленчук е удобен, но често содржи натриум за да се зачува вкусот и рокот на траење. „Зголемениот внес на натриум е директно поврзан со високиот крвен притисок, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, меѓу другите ризици“, вели д-р Гејга за SheFinds. За поздрава опција, таа предлага да изберете свеж или замрзнат зеленчук, кој обично не содржи додаден натриум и има повеќе хранливи материи.

2. Кокосово масло

Кокосовото масло се здоби со популарност поради различните здравствени придобивки. Сепак, д-р Валдо предупредува дека кокосовото масло е богато со заситени масти и калории, а Американското здружение за срце препорачува ограничување на внесот на заситени масти. д-р. Валдо предлага користење на поздрави алтернативи, како што се маслиново масло или масло од авокадо, кои содржат здрави масти без исто ниво на заситени масти.

3. Гранола

Гранолата често се смета за здрав избор за појадок, но д-р Валдо истакнува: „Гранолата често е богата со додаден шеќер, полна со калории и содржи заситени масти од јаткастите плодови и маслата“. Овие фактори може да доведат до зголемување на телесната тежина, воспаление и зголемен ризик од срцеви заболувања со текот на времето. За поздрав појадок, д-р Валдо препорачува да изберете обичен грчки јогурт со додадено свежо овошје и јаткасти плодови.

4. Сушено овошје

Иако сувото овошје содржи влакна и хранливи материи, исто така е многу богато со шеќер и калории поради процесот на дехидрација. „Јадењето премногу сушено овошје може да го зголеми шеќерот во крвта, да промовира зголемување на телесната тежина и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања“, предупредува д-р Валдо. Свежото овошје е подобар избор, а јаболката, бобинките и агрумите се одличен избор за здравјето на срцето.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Докторите велат: Доколку сакате подобро здравје на срцето, ограничете ја оваа храна

-Реклама-

Здравјето на срцето е растечка грижа за многу луѓе, особено затоа што кардиоваскуларните болести остануваат една од водечките причини за смрт во светот. Исхраната игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето, влијаејќи на сè, од крвниот притисок до нивото на холестерол. Додека многу луѓе се фокусираат на избегнување очигледни виновници како брза храна и слатки, исто така е важно да се сфати дека не сите навидум здрави храни се толку корисни како што изгледаат, велат експертите.

Реклама

Одредени популарни намирници, кои се рекламираат како здрави, може да содржат скриени состојки кои можат негативно да влијаат на нашето срце. Лекарите д-р Римас Гејга и д-р Ралф Валдо истакнаа неколку такви опции.

1. Конзервиран зеленчук

Конзервираниот зеленчук е удобен, но често содржи натриум за да се зачува вкусот и рокот на траење. „Зголемениот внес на натриум е директно поврзан со високиот крвен притисок, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, меѓу другите ризици“, вели д-р Гејга за SheFinds. За поздрава опција, таа предлага да изберете свеж или замрзнат зеленчук, кој обично не содржи додаден натриум и има повеќе хранливи материи.

2. Кокосово масло

Кокосовото масло се здоби со популарност поради различните здравствени придобивки. Сепак, д-р Валдо предупредува дека кокосовото масло е богато со заситени масти и калории, а Американското здружение за срце препорачува ограничување на внесот на заситени масти. д-р. Валдо предлага користење на поздрави алтернативи, како што се маслиново масло или масло од авокадо, кои содржат здрави масти без исто ниво на заситени масти.

3. Гранола

Гранолата често се смета за здрав избор за појадок, но д-р Валдо истакнува: „Гранолата често е богата со додаден шеќер, полна со калории и содржи заситени масти од јаткастите плодови и маслата“. Овие фактори може да доведат до зголемување на телесната тежина, воспаление и зголемен ризик од срцеви заболувања со текот на времето. За поздрав појадок, д-р Валдо препорачува да изберете обичен грчки јогурт со додадено свежо овошје и јаткасти плодови.

4. Сушено овошје

Иако сувото овошје содржи влакна и хранливи материи, исто така е многу богато со шеќер и калории поради процесот на дехидрација. „Јадењето премногу сушено овошје може да го зголеми шеќерот во крвта, да промовира зголемување на телесната тежина и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања“, предупредува д-р Валдо. Свежото овошје е подобар избор, а јаболката, бобинките и агрумите се одличен избор за здравјето на срцето.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО