Tuesday, July 16, 2024
25.8 C
Skopje

АКТУЕЛНА НАЈАВА: Нов облак од прашина и од песок од Сахара пристигнува на Балканот, вклучувајќи ја и Македонија

-Реклама-

Почитувани мои, во склоп со многу топлиот бран кој од овој викенд ќе ја зафати територијата на Македонија, но и на целиот Балкански Полуостров, по кој знае кој пат оваа сезона доаѓа и нов облак со прашина и песок од Сахара, и тоа од утре.

Реклама

Овој облак со прашина и песок од Сахара преку Италија, па потоа према Велика Британија и централните предели од европскиот континент ќе се спушти најпрвин кон северен и централен балкан и тоа утре. Кај нас во Македонија Сахарската прашина и песок ќе пристигнат од понеделник и ќе се задржат најмалку 3 до 4 денови.

-Реклама-

Токму поради ова и атмосферата повторно ќе ни биде заматена, а сонцето ќе го чувствуваме како да е од под облак. Со оваа прашина и песок од Сахара ни доаѓа и мачното и спарно време, а температурите кои ги очекуваме ќе ги чувствуваме како да се повисоки од реално измерените.

-Реклама-

Инаку како што веќе најавив, од овој викенд, како и во текот на следната седмица температурите насекаде во Македонија ќе надминуваат 30 степени, а во најтоплите централни и југоисточни предели температурата локално ќе се искачи и до близу 40 степени. Ув индекот ќе има коефициент 9, па токму поради ова апелираме граѓаните без потреба да не излегуваат во најтоплиот дел од денот, односно од 11 до 17 часот, но и да пијат повеќе течности.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

АКТУЕЛНА НАЈАВА: Нов облак од прашина и од песок од Сахара пристигнува на Балканот, вклучувајќи ја и Македонија

-Реклама-

Почитувани мои, во склоп со многу топлиот бран кој од овој викенд ќе ја зафати територијата на Македонија, но и на целиот Балкански Полуостров, по кој знае кој пат оваа сезона доаѓа и нов облак со прашина и песок од Сахара, и тоа од утре.

Реклама

Овој облак со прашина и песок од Сахара преку Италија, па потоа према Велика Британија и централните предели од европскиот континент ќе се спушти најпрвин кон северен и централен балкан и тоа утре. Кај нас во Македонија Сахарската прашина и песок ќе пристигнат од понеделник и ќе се задржат најмалку 3 до 4 денови.

Токму поради ова и атмосферата повторно ќе ни биде заматена, а сонцето ќе го чувствуваме како да е од под облак. Со оваа прашина и песок од Сахара ни доаѓа и мачното и спарно време, а температурите кои ги очекуваме ќе ги чувствуваме како да се повисоки од реално измерените.

Инаку како што веќе најавив, од овој викенд, како и во текот на следната седмица температурите насекаде во Македонија ќе надминуваат 30 степени, а во најтоплите централни и југоисточни предели температурата локално ќе се искачи и до близу 40 степени. Ув индекот ќе има коефициент 9, па токму поради ова апелираме граѓаните без потреба да не излегуваат во најтоплиот дел од денот, односно од 11 до 17 часот, но и да пијат повеќе течности.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО