Monday, September 25, 2023
18.8 C
Skopje
HomeВЕСТИСММ ја сподели TAЖНATA ВЕСТ: Животот на само 21 година го загуби...

СММ ја сподели TAЖНATA ВЕСТ: Животот на само 21 година го загуби Јулија Здановска талентирана математичарка во Украина

-Реклама-

СММ ја сподели TAЖНATA ВЕСТ: Животот на само 21 година го загуби Јулија Здановска талентирана математичарка во Украина

Во целост го пренесуваме статусот на Сојузот на математичари во Македонија кои ја споделија тажнaтa вест:

Тажна вест од Украина, Јулија Здановска, украинска натпреварувачка на Европската Женска Математичка Олимпијада (EGMO), освојувач на сребрен медал на EGMO2017, пoчина во бoмбapдирањето на Харков.

Таа имаше 21 година. Јулија сакаше да го споделува своето математичко знаење со помладите генерации.

Како волонтер, таа ги подготвуваше помладите натпреварувачи за Олимпијадите.

Нејзина желба беше да работи со децата од помалите градови и села кои немаат пристап до квалитетно образование.

СММ изразува сочувство на Украина за загубата, на најблиските на Јулија и на сите кои се засегнати со воените случувања во Украина и воедно ги осудува истите.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

СММ ја сподели TAЖНATA ВЕСТ: Животот на само 21 година го загуби Јулија Здановска талентирана математичарка во Украина

Реклама

СММ ја сподели TAЖНATA ВЕСТ: Животот на само 21 година го загуби Јулија Здановска талентирана математичарка во Украина

Во целост го пренесуваме статусот на Сојузот на математичари во Македонија кои ја споделија тажнaтa вест:

Тажна вест од Украина, Јулија Здановска, украинска натпреварувачка на Европската Женска Математичка Олимпијада (EGMO), освојувач на сребрен медал на EGMO2017, пoчина во бoмбapдирањето на Харков.

Таа имаше 21 година. Јулија сакаше да го споделува своето математичко знаење со помладите генерации.

Како волонтер, таа ги подготвуваше помладите натпреварувачи за Олимпијадите.

Нејзина желба беше да работи со децата од помалите градови и села кои немаат пристап до квалитетно образование.

СММ изразува сочувство на Украина за загубата, на најблиските на Јулија и на сите кои се засегнати со воените случувања во Украина и воедно ги осудува истите.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО