Tuesday, November 5, 2024
17.8 C
Skopje

Поскапуваат пиперките, ајварот ќе стане ексклузивен деликатес

-Реклама-

Родот на зеленчукот е намален поради сушата годинава. Високите температури, сушата и генерално лошите временски услови ја намалија бербата на овошје и зеленчук, па наместо во овој период од годината да паѓаат цените на пазарите, тие ќе бидат уште повисоки, објави Данас.
„Тоа може да предизвика привремено зголемување на цените. Но, годинава, поради помалите приноси, цените на зимницата најверојатно ќе бидат повисоки од претходните години. Последиците од сушата веќе се гледаат на нашите пазари, бидејќи плодовите имаат многу изгореници од сонце и имаме поголема понуда на класи со послаб квалитет“, велат експертите.

Реклама

Според него, квалитетот на годинашното овошје и зеленчук во голема мера зависел од регионот и видот на културата. „Во сушните области, овошјето е често помало и помалку сочно, додека зеленчукот може да биде потврд и помалку вкусен. Сепак, во регионите каде што земјоделците имаа можност за наводнување, квалитетот остана на задоволително ниво. Се предвидува дека само поради климатските промени, односно зголемувањето на температурите и сушите, цените на храната ќе се зголемат за еден до три отсто во следните 10 години, предупредуваат експертите.
Извор: zelenaberza.com.mk

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Поскапуваат пиперките, ајварот ќе стане ексклузивен деликатес

-Реклама-
-Реклама-
-Реклама-

Родот на зеленчукот е намален поради сушата годинава. Високите температури, сушата и генерално лошите временски услови ја намалија бербата на овошје и зеленчук, па наместо во овој период од годината да паѓаат цените на пазарите, тие ќе бидат уште повисоки, објави Данас.
„Тоа може да предизвика привремено зголемување на цените. Но, годинава, поради помалите приноси, цените на зимницата најверојатно ќе бидат повисоки од претходните години. Последиците од сушата веќе се гледаат на нашите пазари, бидејќи плодовите имаат многу изгореници од сонце и имаме поголема понуда на класи со послаб квалитет“, велат експертите.

Реклама

Според него, квалитетот на годинашното овошје и зеленчук во голема мера зависел од регионот и видот на културата. „Во сушните области, овошјето е често помало и помалку сочно, додека зеленчукот може да биде потврд и помалку вкусен. Сепак, во регионите каде што земјоделците имаа можност за наводнување, квалитетот остана на задоволително ниво. Се предвидува дека само поради климатските промени, односно зголемувањето на температурите и сушите, цените на храната ќе се зголемат за еден до три отсто во следните 10 години, предупредуваат експертите.
Извор: zelenaberza.com.mk

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО