Tuesday, October 29, 2024
17.8 C
Skopje

Над 3.600 хемиски материи од амбалажите се откриени во човечката крв, коса и мајчиното млеко

-Реклама-

Над 3.600 хемиски материи од амбалажите се откриени во човечката крв, коса и мајчиното млеко.

Реклама

Според „Гардијан“, ова укажува на тоа дека ризикот од изложеност на токсични материи е слабо регулиран.

-Реклама-

Истражувањето, објавено во списанието Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology под наслов „Доказ за широко распространета човечка изложеност на хемикалии од амбалажи за храна“, покажува дека овие хемикалии се поврзани со рак, хормонални нарушувања и други сериозни здравствени проблеми.

-Реклама-

„Она што загрижува е силната врска која покажува дека одредени опасни хемикалии преминуваат од пакувањето во храната“, изјави Биргит Гојке, коавтор на студијата и експерт од Форумот за пакување на храна во Цирих.

Во САД, многу супстанции се одобрени со ограничен надзор под правилата на Управата за храна и лекови (FDA), што значи дека хемикалиите можат да се користат во контакт со храна со минимален надзор.

Пластиката, која сè уште е слабо регулирана, често содржи илјадници хемикалии, вклучувајќи силикони и потенцијално токсични или недоволно истражени соединенија.

За да се заштитат, потрошувачите можат да изберат храна во стаклени тегли или да ја префрлат храната купена во пластични или еднократни садови во стаклени тегли дома, препорачува „Гардијан“.

Истражувањето наведува дека факторите кои можат да придонесат за присуство на хемикалии во храната вклучуваат повисоки температури, содржина на маснотии, киселост и несоодветно пакување на производите.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Над 3.600 хемиски материи од амбалажите се откриени во човечката крв, коса и мајчиното млеко

-Реклама-
-Реклама-
-Реклама-

Над 3.600 хемиски материи од амбалажите се откриени во човечката крв, коса и мајчиното млеко.

Реклама

Според „Гардијан“, ова укажува на тоа дека ризикот од изложеност на токсични материи е слабо регулиран.

Истражувањето, објавено во списанието Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology под наслов „Доказ за широко распространета човечка изложеност на хемикалии од амбалажи за храна“, покажува дека овие хемикалии се поврзани со рак, хормонални нарушувања и други сериозни здравствени проблеми.

„Она што загрижува е силната врска која покажува дека одредени опасни хемикалии преминуваат од пакувањето во храната“, изјави Биргит Гојке, коавтор на студијата и експерт од Форумот за пакување на храна во Цирих.

Во САД, многу супстанции се одобрени со ограничен надзор под правилата на Управата за храна и лекови (FDA), што значи дека хемикалиите можат да се користат во контакт со храна со минимален надзор.

Пластиката, која сè уште е слабо регулирана, често содржи илјадници хемикалии, вклучувајќи силикони и потенцијално токсични или недоволно истражени соединенија.

За да се заштитат, потрошувачите можат да изберат храна во стаклени тегли или да ја префрлат храната купена во пластични или еднократни садови во стаклени тегли дома, препорачува „Гардијан“.

Истражувањето наведува дека факторите кои можат да придонесат за присуство на хемикалии во храната вклучуваат повисоки температури, содржина на маснотии, киселост и несоодветно пакување на производите.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО