Ајварот е вкусен и нутритивно богат, но е и калоричен намаз. Во 100 грама ајвар се содржат 1,5 грама протеини, 13 грама јаглехидрати и 5,3 грама масти.
За да ги согорите внесените калории од оваа количина, препорачливо е да се вклучите во физички активности како џогирање или возење велосипед околу 10 минути, пливање 14 минути, или кревање тегови 25 минути.
Дали ајварот е добар за здравјето?
Ајварот е богат со антиоксиданти и витални хранливи материи како витамин Ц, витамин А и железо. Црвениот пипер содржи и капсаицин, кој може да помага при метаболизмот и согорување на мастите. Дополнително, ајварот е целосно растителен и не содржи глутен, па е погоден за лица со одредени алергии и нетолеранции.
Како ајварот се вклопува во дневниот внес на калории?
Со оваа количина, ајварот придонесува околу 5 % од препорачаниот дневен внес на калории, што значи дека е најдобро да се консумира умерено и како дел од балансиран оброк. Во споредба со други намази, ајварот спаѓа во умерено калорични производи.
Хранливи придобивки на ајварот
Бавното готвење помага во зачувување на антиоксидантите и витамините, додека модриот патлиџан и растителните масла му даваат дополнителна хранлива вредност. Влакната во ајварот придонесуваат за подобро варење и за одржување на здрави нивоа на шеќер и холестерол во крвта.
Совети за консумирање на ајвар
Најдобро е ајварот да го гледате како додаток на оброкот, а не како главен оброк. Препорачаната количина е околу 50 грама по порција, што е идеално за повремено консумирање.