Monday, September 25, 2023
18.8 C
Skopje
HomeМАГАЗИННЕ Е МОНТAЖA, РОЗОВОТО ЕЗЕРО ВО УКРАИНА НАВИСТИНА ПОСТОИ: Велат дека...

НЕ Е МОНТAЖA, РОЗОВОТО ЕЗЕРО ВО УКРАИНА НАВИСТИНА ПОСТОИ: Велат дека е виновен РУСКИОТ БОМБАРДАР за неговото создавање! (ВИДЕО)

-Реклама-

Во изминатиот месец, Украина е земја за која најмногу се зборува, покрај Русија.

Страшните сцени на војна и страдање го заматија погледот на природните убавини на таа голема земја, а едно од најинтересните места во Украина е езерото Лемурија.

Лемурија е дел од заливот Сиваш, и е позната како Розево езеро или украинско Мртво Море.

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

Ова прекрасно езеро се наоѓа помеѓу украинското копно и полуостровот Крим и е дел од поголемиот систем на плитки лагуни на Азовското Море.

Она што го прави еден од најпосебните во овој дел од светот е неговата боја.

Езерото ја добило својата розова и црвеникава боја од алгата Dunaliella, која има висока отпорност на соленоста.

Истата алга му дава боја на Розевото Езеро во Австралија.

Потеклото на езерото е спорно. Според една теорија, на 26 август 1969 година, советски бомбардер се урна на брегот на Сиваш.

Спасувачите наводно ги пробиле солените водоносни слоеви додека копале на длабочина од 18 метри за да ги соберат остатоците од бомбашите.

Езерото подоцна се формирало кога подземните води го наполниле ископувањето.

Жителите на околните села езерото го нарекувале „Јама“ и честопати оделе на капење за забава.

По некое време почнаа да се шират приказни за лековитите својства на солената вода на езерото.

Ова овозможи почеток на развојот на туризам во овој регион, а набрзо калта од розовото езеро почна да се користи за козметички и терапевтски цели.

Езерото Лемурија не е единственото розово езеро. Има уште најмалку пет, а фотографиите навистина го одземаат здивот.

Извоp: (Kurir.rs/A.M./Index.hr)

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

НЕ Е МОНТAЖA, РОЗОВОТО ЕЗЕРО ВО УКРАИНА НАВИСТИНА ПОСТОИ: Велат дека е виновен РУСКИОТ БОМБАРДАР за неговото создавање! (ВИДЕО)

Реклама

Во изминатиот месец, Украина е земја за која најмногу се зборува, покрај Русија.

Страшните сцени на војна и страдање го заматија погледот на природните убавини на таа голема земја, а едно од најинтересните места во Украина е езерото Лемурија.

Лемурија е дел од заливот Сиваш, и е позната како Розево езеро или украинско Мртво Море.

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

Ова прекрасно езеро се наоѓа помеѓу украинското копно и полуостровот Крим и е дел од поголемиот систем на плитки лагуни на Азовското Море.

Она што го прави еден од најпосебните во овој дел од светот е неговата боја.

Езерото ја добило својата розова и црвеникава боја од алгата Dunaliella, која има висока отпорност на соленоста.

Истата алга му дава боја на Розевото Езеро во Австралија.

Потеклото на езерото е спорно. Според една теорија, на 26 август 1969 година, советски бомбардер се урна на брегот на Сиваш.

Спасувачите наводно ги пробиле солените водоносни слоеви додека копале на длабочина од 18 метри за да ги соберат остатоците од бомбашите.

Езерото подоцна се формирало кога подземните води го наполниле ископувањето.

Жителите на околните села езерото го нарекувале „Јама“ и честопати оделе на капење за забава.

По некое време почнаа да се шират приказни за лековитите својства на солената вода на езерото.

Ова овозможи почеток на развојот на туризам во овој регион, а набрзо калта од розовото езеро почна да се користи за козметички и терапевтски цели.

Езерото Лемурија не е единственото розово езеро. Има уште најмалку пет, а фотографиите навистина го одземаат здивот.

Извоp: (Kurir.rs/A.M./Index.hr)

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО